Humor • Rozrywka • Dowcipy Ciekawostki • Satyra • Skandale • Polski portal satyryczny  humor   newsy   kontakt do Sadurski.com
dowcip,dowcipy,humor,sms,polski,polskie,gry,flash,galeria rysunku,rysunki,rysunek satyryczny,serwis
Dziś jest: poniedziałek, 23. października 2017 r.
szukaj:
  w:
Dodaj do Ulubionych!
Pół miliona wizyt co miesiąc :-) Codziennie nowości - satyryk Szczepan Sadurski zaprasza.
Polonia. Podróże. Rozrywka.

  Szczepan Sadurski
Poolse satiricus, karikaturist, journalist, uitgever, voorzitter van de Partij van Goede Humor

• Geboren in 1965, afgestudeerd aan Plastisch Lyceum (1985).

• Debuteerde in de media toen hij nog maar 14 jaar oud was (1979). In de Poolse en buitenlandse pers zijn tot nu toe meer dan 5.000 van zijn tekeningen gepubliceerd.

• Nam deel in vele tentoonstellingen voor satirische tekenaars. Meest prestigieuze onderscheidingen: "Gouden Speld 86" (eerste plaats) en "Zilveren Speld 85" (tweede plaats) in de wedstrijd van weekblad Szpilki voor de beste tekening van het jaar.

• In 1991 heeft hij "Uitgeverij van Humor en Satire Superpress" opgericht, welke publiceert een aantal welbekende satirische bladen (tot nu toe meer dan 750 publicaties).

• Eigenaar van satirische blad Dobry Humor (NL: Goede Humor) welke werkt samen met de bekendste Poolse en buitenlandse satirici. Eigenaar van het satirische internetportaal Sadurski.com.

• Initiatiefnemer, stichter en voorzitter van de Partij van Goede Humor – een informele, internationale organisatie voor mensen die graag lachen met meer dan 3000 leden in Polen en andere landen.

Meermaals opgetreden als jurylid op satire- en cabaretwedstrijden in Polen, Turkije en Zweden.

• Woonachtig in de hoofdstad van Polen: Warschau. Gelukkig getrouwd, heeft één zoon Jakub.

• Zijn grootste wens: dat een etmaal minimaal 48 uur duurt.

• Hobby: leren kennen van nieuwe, interessante personen, lezen van pers, reizen.

Cartoons

Sadurski on Netwerk TV, Nederlands

Newsy: Szczepan Sadurski więcej
    Szczepan Sadurski w Ełku
    Rysunki Sadurskiego w Kalabrii (Włochy)
    Wystartował Koduj24.pl
    Sadurski dla Deloitte
    Liban, Egipt, Turcja

 

Humor is het vermogen om iets dat grappig, amusant of geestig is aan te voelen, te waarderen of tot uitdrukking te brengen. Humor kan ook een aanduiding zijn van de expressie van iets komisch of grappigs in woord, daad of geschrift. Er bestaan meerdere vormen van humor. Grappen zijn verhalen of vooropgezette situaties met een bedoelde humoristische of geestige strekking.

Humor kan gezien worden als een eigenschap van het menselijk denken en menselijke emoties. Gevoel voor humor heeft betrekking op het kunnen begrijpen, aanvoelen of zelf bedenken van een bepaalde humoristische boodschap of grap. De werking van humor is gebaseerd op een zogenaamde dubbele binding: enerzijds creëert men een sterke associatie met het onderwerp van de humor in kwestie, zodat verteller en publiek deel uitmaken van het onderwerp of het ernstig nemen. Anderzijds wordt het zodanig gerelativeerd dat verteller en publiek afstand nemen van het onderwerp, er als het ware buiten gaan staan en het dus niét (langer) ernstig nemen. De dubbele binding die hierdoor in de hersenen ontstaat, leidt doorgaans tot lachen, al dan niet met tranen.

Onderzoek naar de relatie humor en hersenfuncties suggereert dat vooral de mediaal prefrontale cortex actief is als mensen naar gesproken grappen luisteren. Dit deel van de hersenen is ook actief bij beloning, en is vermoedelijk vooral betrokken bij het verwerken van de affectieve component van humor. Daarnaast blijken ook de taalgebieden in de temporale kwab actief. Dit deel van de hersenen lijkt vooral verbonden te zijn met de cognitieve kant van humor: dat wil zeggen het begrijpen van de betekenis van taalkundige grappen.

Ook in mensapen kan de lach worden waargenomen, al zijn de wetenschappers het er nog steeds niet over eens of deze hominidae over een zodanig vermogen tot (zelf)bespiegeling beschikken, dat het een vergelijkbaar gevoel voor humor oplevert.

Humor is een zeer subjectief fenomeen. Wat één iemand hilarisch vindt, is voor een andere flauw, ongepast of onbegrijpelijk. Individuele verschillen spelen een belangrijke rol, zoals verschillen in cultuur, leeftijd, opleidingsniveau, leefsituatie, levenservaringen, geslacht, uiterlijk, karakter en intelligentie, alhoewel ook hier geen algemene lijn kan worden getrokken. Zo houden kinderen bijvoorbeeld van slapstick, een eenvoudige en grove vorm van humor, terwijl volwassenen juist satire beter zullen waarderen, maar zijn er ook veel volwassenen die met slapstick kunnen lachen en kinderen die een satirische voorstelling van iets of iemand waar ze mee vertrouwd zijn ook als humoristisch kunnen ervaren.

Sommige vormen van humor, meestal rond taboes of gevoelige thema’s, worden niet door iedereen amusant gevonden. Soms is dit louter een kwestie van een slecht gekozen moment en/of de smaak en ethische grenzen van het publiek. Bepaalde komieken en moppentappers kunnen de intentie hebben om deze gespreksonderwerpen bespreekbaarder te maken en spanningen weg te nemen. Andere willen dan weer vooral hun publiek shockeren of kwaad maken. Gezien de reactie van het publiek onvoorspelbaar is, zijn zwarte humor of beledigende grappen zeer riskant.

•   •   •
Een grap is een vrolijk verteld verhaal (mop), een speelse handeling met een verrassende wending, zoals een practical joke, of een humoristisch element in een voorstelling, verhaal, film, lied, boek of andere publicatie.

•   •   •
Een mop (ook: grap, bak) is een kort verhaal dat bedoeld is om de toehoorder(s) te laten lachen. Moppen circuleren bij uitstek in de mondelinge overlevering, en om die reden zijn het ook volksverhalen. Het woord ’mop’ voor dit genre volksverhalen bestaat sinds de tweede helft van de 19e eeuw. Het fenomeen is al wel ouder: in de 17e eeuw tekende advocaat Aernout van Overbeke al moppen op die hij in de dagelijkse conversatie hoorde. Grappige vertellingen werden vroeger echter boerden, kluchten en uien genoemd. De voorlopers van de huidige korte moppen waren regelmatig wat verder uitgesponnen kluchtige verhaaltjes. Ze worden in het Duits wel ’Schwankmärchen’ genoemd. In zulke verhaaltjes konden meerdere grappige momenten zitten, en ze hoefden het - i.t.t. tegenwoordig - niet per se te hebben van een krachtige punchline of clou. De oudste Nederlandstalige grappige verhalen stammen uit de middeleeuwen; vanaf de late middeleeuwen werden ze gebundeld in zogenaamde kluchtboekjes. De moderne moppen zijn meestal kort en het lachmoment zit aan het eind. Moppen kunnen zich tegenwoordig ook voordoen in de vorm van een raadsel. In Nederland doet het DOC Volksverhaal van het Meertens Instituut onderzoek naar moppen.

De mop bevat meestal een verrassingseffect. Aan het einde van de verhaallijn volgt meestal een onverwachte zinswending, de punchline, de clou of pointe genaamd. Een mop kan ook in de vorm van een raadsel gesteld worden. Het antwoord is dan de pointe. Belangrijk bij het vertellen van een mop is de manier waarop die verteld wordt. De intonatie van de stem en de houding van het lichaam spelen hierbij een grote rol. Veel moppen zijn taboedoorbrekend, dat wil zeggen dat ze een onderwerp hebben waar men gewoonlijk niet over spreekt. Seks is dan ook een geliefd onderwerp. Een mop met een scabreuze inhoud wordt schuine mop genoemd.

Absurdistische moppen vormen een aparte categorie. Veelal is de verhaallijn ’logisch onmogelijk’. Een voorbeeld van deze categorie is onderstaande mop. Een verlate reiziger wordt door de herbergier in de kamer bij een neger gelegd en ’s nachts tijdens de slaap zwart gemaakt, zodat de neger, mocht hij ontwaken, zal denken, dat naast hem een zwarte ligt. ’s Morgens vertrekt de reiziger in allerijl, kijkt in de stad in een spiegel en zegt: "Heeft die kerel toch die neger gewekt en mij laten liggen."

Dieren lenen zich vaak goed voor moppen. In de meeste moppen kunnen ze praten en worden hun eigenschappen in de clou betrokken, zoals het hijgen van een hond, het vermogen om vele nakomelingen te verwekken van het konijn en de grote bek met tanden van de krokodil. Een deel van de pret wordt dan al gevormd door het imiteren van het dier bij het vertellen van de mop, bijvoorbeeld door de grote oren en knaagtanden van het konijn na te bootsen.

"Er komt een man/vrouw bij de dokter" is ook een veelgebruikt thema. Meestal is de clou een of andere vreemde vreselijke ziekte, een (seksuele) afwijking, of een dokter die dingen doet die dokters niet horen te doen. Ook komen er vaak lichaamsvloeistoffen als bloed, urine en slijm in voor.

Er bestaat een grote en waarschijnlijk groeiende verzameling aan moppen over ’domme blondjes’. Een typisch ’dom blondje’ is (uiteraard) blond of geblondeerd, is van het vrouwelijk geslacht, en is zeer aantrekkelijk bij de mannen. Vaak werken ze op een kantoor als secretaresse (een ander cliché, zie paragraaf Beroepen) waarbij ze eigenlijk te dom zijn om het beroep goed uit te oefenen en alleen zijn aangenomen vanwege hun fraaie uiterlijk.

Daarnaast zijn er moppen die door veel mensen niet als grappig worden beschouwd. Bijna niemand lacht erom. Een voorbeeld: Het is geel en het rijdt achter een auto... Een banaanhangwagen. Als een mop al eens gehoord is, is het verrassingseffect weg. Sommige mensen doen dan alsof ze lachen, om de mopverteller niet teleur te willen stellen.

Het uiterste hiervan is een mop die met opzet geen clou heeft, en nu juist daardoor door sommigen grappig wordt gevonden: Twee ijsberen staan op een ijsschots. Zegt de een tegen de ander: "Zal ik je erafduwen?" Zegt de ander: "Nee." De verteller neemt hiermee feitelijk de ander in de maling, met name als deze ander probeert te lachen om de ander niet teleur te stellen of hard na gaat denken om de (niet-bestaande) clou te achterhalen.

Moppen die (andermans) godsdienst als onderwerp hebben. Bijvoorbeeld grappen over een rabbijn en een pastoor die elkaar niet kunnen luchten of zien en daarom proberen elkaar af te troeven met geestige spitsvondigheden. In het jodendom kent men veel godsdienstig getinte humor, onder meer bij het van (origine Oost-Europese) chassidisme.

Jantje-moppen gaan meestal over een jongetje dat Jantje heet en spelen zich vaak op school af. Dit Jantje stelt in zijn kinderlijke onnozelheid taboedoorbrekende en vaak seksuele vragen en opmerkingen.

Ook over seksuele geaardheid worden moppen verteld. Ook hier worden vooroordelen in de clou gebruikt. Homo’s zouden allemaal ’verwijfd’ zijn, lesbiennes daarentegen ontzettend mannelijk. Ook hier geldt dat veel mensen dergelijke moppen niet grappig vinden.

Ten slotte is er ook de zogenaamde ’zwarte humor’. Dit zijn ’moppen’ met een zeer cynische en soms kwetsende clou. Voorbeelden zijn moppen over Dutroux, Hitler, of over pasgebeurde rampen. Dit kan ook een innerlijk psychologisch mechanisme zijn ter verwerking van ingrijpende gebeurtenissen.

•   •   •
Een satire of hekeldicht is een kunstvorm waarbij vaak op humoristische wijze maatschappijkritiek wordt gegeven. De kritiek kan geleverd worden via parodie, ironie, sarcasme, pastiche en karikatuur. De doelwitten kunnen personen, tradities, religie, politici, media, normen, waarden, trends zijn. Niet alle satire is uitsluitend humoristisch bedoeld. Sommige satire is zo agressief en scherp dat ze vooral wil provoceren of tot actie aanzetten. Hierom zijn door de geschiedenis heen veel satirici vervolgd door de overheid.

Satire kan verdeeld worden in twee vormen, ’Horatiaans’, vernoemd naar de Romeinse dichter Horatius. Hierbij gaat het om lichte satire die vooral bedoeld is om op geestige wijze spot te drijven met de dwaasheid van de maatschappij. Een bekend voorbeeld is Desiderius Erasmus’ Lof der Zotheid. Een meer harde, scherpe, bijtende vorm van satire wordt ’Juvenaliaans’ genoemd, naar de Romeinse dichter Juvenalis. Hierbij wordt op agressieve en cynische wijze kritiek geleverd met de bedoeling het publiek tot denken of actie aan te zetten. Het humoristische aspect is hierbij soms minder belangrijk. Een bekend voorbeeld is George Orwell’s Animal Farm.

•   •   •
Een parodie of persiflage is een gedicht, lied, film, toneelstuk of verhaal dat gebruikt wordt om (mee) te spotten. In grote lijnen is het dus hetzelfde als een satire: het verhaal (de tekst) wordt op een ironische manier nagedaan. Dit kan zowel op een onschuldige als op een agressieve wijze gebeuren. Het succes van de parodie zal groter zijn naarmate het origineel bekender is en de geparodieerde (uitvergrote) elementen dus herkenbaarder zijn. Sommige zaken (zoals de Mona Lisa, James Bond, Star Wars, The Godfather, de douchemoord in Psycho en de nieuwslezersstem van Philip Bloemendal) zijn al zo vaak geparodieërd dat er een gevoel van "overkill" ontstaat. Mensen die eerst geconfronteerd worden met de parodie kunnen meestal achteraf het origineel nog maar moeilijk serieus nemen of vinden het hierdoor voorspelbaar geworden.

•   •   •
Een karikatuur is een humoristische voorstelling van een persoon of zaak, waarbij de meest kenmerkende trekken sterk overdreven worden. Ze kunnen zowel ter amusement of ter belediging bedoeld zijn. Karikaturen worden vooral geassocieërd met cartoonisten (’karikatuur’ wordt ook wel als synoniem voor cartoon gebruikt), maar ook ook in het poppenspel, theater en typetjes kan men karikaturale personen, situaties of gedragingen terugvinden.
(nl.wikipedia.org)

De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen.


Wydrukuj stronę       Wyślij stronę znajomemu
Sadurski.com / kontakt / reklama / dla mediów / biznes oferty / patronat / współpraca / partnerzy
 

Dzień Dobry Humor
Kaczy kuper
Przychodzi facet do restauracji i siada za stolikiem. Podchodzi do niego kelner.
- Dzień dobry, co padać?
- Czy można zamówić kaczkę?
- Tak, oczyw...
przeczytaj cały »


Rysowanie karykatur
Translate this page:
 Nowe humory
Co jest na fladze Mozambiku, jaka odległość do środka Ziemi...
Największy ziemniak świata
Gdzie jest zabroniona Coca-Cola, pierwsze piwo w puszce...
Nastolatek Fidel Castro, mandatowy rekordzista...
Alaska. Oryginalny żart primaaprilisowy
 Nowe newsy
Gurugram, Haryan, Indie – Wesoły Wieżowiec
Wolność nagrodzona w Warszawie
Wystawa i nagrody w Żyrardowie
Stolem 2017 - regulamin konkursu
Jezioro Prashar
Karykaturzyści ponownie nalecą na Korfantów.
Michał Graczyk - wystawa w Białej
Wrzuć na luz 2017
Białystok. Rysunkowa rewolucja
Załóż domenę na Antarktydzie
FABRYKA HUMORU
Wpisz imię lub nazwisko i wybierz płeć:
 
 Nowa satyra
Grunt to rodzinka
Fraszki o kobietach
Limeryki i rymowanki
Czego nie wiem
Satyryczne podsumowanie marca 2016
Fraszki: Kameleon, Hasło nieudaczników...
 Losowe obrazki
Na zakupach Śmieszny torcik Trąbimy sobie
Kogo podnieca Kaczyński J.Kaczyński kupi telefon sieci Rydzyka Byk i buhaj - różnica
 Losowe filmy
Niezwykła sztuczka
Niebieskie ludki
Latający samochód
Office Lip dub
Inteligentna opona
Szalejąca przyczepa
Monstrualny biust
Nima Nima Jej!
 Losowe dowcipy
Niedźwiedzie na dachu
Trzęsienie ziemi? Nie, kibice
Ha-hasła - 164
Z zeszytów - 867
Żona mnie zdradza
Żebyś mi sie nie zresetował!
 Podróże po świecie
Pomnik królowej Wiktorii, Londyn
Hrazdan Stadium, Erevan
Moherowe Klify, Irlandia
Parlament Republiki Armenii
Wesoły wieżowiec odwiedził Marblehead w Ohio
Honduras, miasteczko Banos
 
Śmieszne filmy
Humor Joe Monstera
Domowe sposoby
Centrum Twojego pupila